Inloggen

Eerste paal geslagen De Sikkert Zachtfruit

AGF.nl Tholen – Afgelopen vrijdag hebben Mats en Liz, kinderen van fruitteler Aart van Wijk – in de Betuwe beter bekend onder de naam De Sikkert in Opijnen – de eerste paal geslagen voor een nieuwe sorteer- en verpakkingslocatie, inclusief arbeidsmigrantencomplex. Het pand heeft een oppervlakte van 1.200 m2 over twee verdiepingen en krijgt een ULO-bewaring waar 150 ton rode bessen bewaard kunnen worden.

Waar de markt voor rode bessen in eerste instantie fors geraakt werd door de coronapandemie, denkt De Sikkert dat de situatie op lange termijn alleen maar heeft gezorgd voor verbreding van de afzet. “In het eerste coronajaar hebben we behoorlijk moeten zoeken naar nieuwe afzetmarkten, maar uiteindelijk hebben we hierdoor wel veel meer afzet kunnen creëren binnen de retail. Dat gaat voor lagere prijzen dan we voorheen gewend waren, maar we kunnen bij de retail wel grote volumes rode bessen kwijt.”

“Wel komt er nogal wat bij kijken om de retail te voorzien. Alles moet per bakje gewogen, gedekseld en gestickerd worden. Daar hadden we de ruimte niet voor, want we waren echt uit ons jasje gegroeid. Daarom was deze nieuwbouw noodzakelijk. Zo zijn we bezig met een eigen verpakking die voor 100% uit karton bestaat. In deze nieuwe locatie hebben we volop ruimte om hiermee aan de slag te gaan”, vertelt Aart, die op een areaal van 15 hectare rode bessen en op een areaal van 5 hectare bramen teelt, goed voor een jaarproductie van 225.00 kg rode bessen en 175.000 kg bramen.

“De retail vraagt ons 5MRL-bessen te telen. Dat is een grote uitdaging, maar biedt ons tegelijkertijd ook kansen. We vergroten hiermee namelijk de afzetmogelijkheden voor ons bedrijf. Tegelijkertijd komt er een moment, ergens in februari, dat de kwaliteit van de 5MRL-bessen te zwak is. Daarom strijd ik er wel voor dat we onze oren niet te veel naar de handel laten hangen en rond 1 februari de grens trekken voor 5MRL. Zo voorkomen we teleurstellingen, die een negatief effect hebben op de herhalingsaankoop.”

“De planning is om de locatie op 1 juli klaar te hebben voor de oogst van de rode bessen van start gaat. Het migrantenverblijf gaan we in oktober op de tweede etage bouwen als de pluk voorbij is en moet 1 januari 2023 gereed zijn”, vertelt Aart.

“Dit migrantenverblijf richten we in voor de medewerkers die jaarrond bij ons werken. We hebben 16 kamers tot onze beschikking en omdat we met stelletjes werken, kunnen we dus 32 personen kwijt. Die ruimte hebben we in eerste instantie nog niet nodig, maar daarmee zijn we voorbereid op de toekomst en onze medewerkers van nette huisvesting voorzien. In de piek hebben we overigens wel werk voor 100 mensen, dus het doel is om in de toekomst hen ook op één locatie onder te brengen.”

Sinds twee jaar is de fruitteler lid van Veiling Zaltbommel en die samenwerking bevalt De Sikkert goed. “Ik heb één-op-één contact met de klanten die op Veiling Zaltbommel kopen. We werken met week- of maandprijzen, dus ik weet vooraf wat mijn fruit opbrengt. Dat geeft een stukje zekerheid, maar bovenal ook veel vertrouwen in elkaar. Mijn complimenten aan Jeroen van de Beek en Joletta Bok voor de wijze waarop ze de verkoop opgepakt hebben. Klanten komen hier rechtstreeks laden en zo ontzorgen we ze om het product retailklaar aan te leveren.”

Voor meer informatie:
De Sikkert Zachtfruit
Zandstraat 119
4184 EM Opijnen
Mob: 06-41271690
desikkert@live.nl 

Veiling Zaltbommel
Joletta Bok: +31 6 10486173 
Jeroen van Beek: +31 6 13330698 

Publicatiedatum: ma 7 mrt 2022
Auteur: Izak Heijboer
© AGF.nl

Ook lid worden?

Meer dan 100 leden zijn aangesloten bij Veiling Zaltbommel!