Inloggen

Witlofkwekerij de Leeuw

Met passie geteeld

Op de grens waar Noord-Brabant en Gelderland elkaar ontmoeten ligt de kwekerij van Walter en Irma de Leeuw. Een echt familiebedrijf in Alphen waar met passie witlof wordt geteeld. Niet te groot, maar juist kleinschalig om een op en top versproduct te leveren.

Walter en Irma de Leeuw

Kleinschalig, maar juist specialist als teler

“Mijn vader had vroeger een gemengd bedrijf met varkens en fruit,” vertelt De Leeuw. De kwekerij van De Leeuw bestaat sinds 1985 en vanaf dag 1 is de keuze gemaakt voor de teelt van witlof. “Destijds waren wij een beetje een vreemde eend in de bijt met de teelt van witlof. Het voordeel is echter dat we niet grondgebonden zijn. Onze teeltbakken en koelcellen staan in Alphen, terwijl de witlofwortels gezaaid worden in de Noordoostpolder,” licht Van Leeuw toe. Vorig jaar werd op een oppervlakte van 7000 m2 de teelt gerealiseerd. “Wij hebben besloten om kleinschalig, maar juist specialist te blijven als teler. De schaalgrootte van Nederlandse telers is groot geworden, maar ik en mijn vrouw Irma runnen het samen met hulp van onze 2 kinderen in het weekend,” vertelt De Leeuw.

Dé veelzijdige groente met een eigen karakter

Witlof is een uitgesproken groente. Niet altijd geliefd onder jongeren vanwege “het bittertje” in de smaak, maar een veelzijdig groente die koud en warm goed verwerkt kan worden in gerechten. “Hoe witlof groeit is eigenlijk onder maar weinig mensen bekend, ” vertelt De Leeuw. Het teeltproces begint bij het zaaien op ruggen grond gedurende de periode half mei tot half november. De teeltwortels worden dan gerooid en opgeslagen in de koelcellen om vervolgens beplant te worden in teeltbakken en in 3 weken uit te groeien tot een volwaardige krop. “Het is belangrijk dat witlof in het donker groeit, komt er UV-licht bij dan kleuren ze groen,” vertelt De Leeuw.

Bij grotere organisaties ben je vaak een nummer, hier kennen ze mijn bedrijf.

Vers voor de klok

Tegenwoordig wordt het jaarrond witlof geteeld. Voor elk seizoen is er wel een verschillend ras. Al sinds de start van het bedrijf in 1985 brengt Walter zijn producten naar Veiling Zaltbommel. “Toen wij begonnen bood Veiling Zaltbommel een breder assortiment aan in groente dan andere veilingen, dat was voor ons een logische keuze,” vertelt De Leeuw. Zijn producten worden enkel voor de klok verkocht. “Wij zijn meer gericht op de kleinere kopers die voor de klok zitten. Ik vind het belangrijk dat het aanbod altijd vers is en mooi gepresenteerd wordt. De witlof wordt bij ons verpakt in kistjes,” vertelt De Leeuw. De Leeuw vindt het prettig werken met Veiling Zaltbommel: “De lijnen zijn er bijzonder kort en persoonlijk. Bij grotere organisaties ben je vaak een nummer, hier kennen ze mijn bedrijf.” Een uitdaging richting de toekomst ligt er wel. “De kosten stijgen op alle vlakken en het wordt voor kleine bedrijven een uitdaging om aan te blijven haken,” sluit De Leeuw af.

Ook lid worden?

Meer dan 100 leden zijn aangesloten bij Veiling Zaltbommel!