Inloggen Kosmos

Kosmos

Rick van Sijll

Rick van Sijll

Ongeveer een derde deel van al het fruit in ons land komt uit Rivierenland. Dit gedeelte wordt dan ook niet voor niets “de fruittuin van Nederland” genoemd. Het dorp Ingen ligt midden in de Betuwe. Hier zijn de fleurige fruitgaarden te vinden van teler Rick van Sijll. Samen met zijn vrouw Eline en vader Ernst teelt Rick hier Elstar appels en diverse peersoorten op zijn 21 hectare grond. Een teler die passie heeft voor hard fruit!

Rick van Sijll

Hart voor hard (fruit)

De keuze voor hard fruit was voor Rick altijd al een hele duidelijke. “Mijn hele hart ligt bij het hard fruit. Van de bloei tot de oogst, ik vind het een mooi proces hoe hard fruit zich ontwikkelt,” aldus Van Sijll. Enkele jaren is er nog ruimte geweest voor de pruim en waren er meerdere soorten peer op het land, maar het bleek efficiënter om de grond anders in te delen: “Ik doe liever 1 ding goed, dan 2 dingen half,” licht van Sijll toe.

Het is begin september een drukke periode voor Rick, Ernst en vrouw Eline. Met ongeveer 20 medewerkers wordt er volop geplukt. Daarna start het proces van snoeien waar ze de daaropvolgende vijf maanden druk mee zijn. “We starten begin december met snoeien en streven ernaar om half maart uiterlijk klaar te zijn,” vertelt Van Sijll.

Mijn hele hart ligt bij het hard fruit

Meer rust om te kunnen groeien.

Rick is sinds 2022 lid van Veiling Zaltbommel, maar ervaart nu al meer rust. “Ingen is altijd voor mij een handelsdorp geweest. Ik heb er zelf altijd de vrije handel gevoerd, maar de laatste jaren liep dit uit op slechte overeenkomsten waardoor het voor mij steeds lastiger werd. Mijn passie ligt bij het fruit, maar niet bij de verkoop ervan. Ik heb me aangesloten bij Veiling Zaltbommel om mijn aanbod via bemiddeling te verkopen. Dit levert me nu al veel meer transparantie en rust op. Veiling Zaltbommel wil het beste uit de teler halen,” vertelt Rick. Daarnaast zijn ook zijn kansen om te groeien aanzienlijk vergroot: “Om door te groeien gaan we op korte termijn investeren in eigen koelfaciliteiten waarmee we voor een langere periode het hard fruit kunnen leveren,” vertelt Rick.

Van Sijll kenmerkt zich als een teler die houdt van eerlijkheid, transparantie en een goed product. De toekomst brengt nieuwe uitdagingen voor Van Sijll. De klimaatveranderingen zijn direct van invloed op zijn oogst en de kosten voor onder andere personeel, energie en gewasbestrijding stijgen. “Hagel is een grote vijand voor de appels en peren. Toekomstig zullen we dan ook oplossingen moeten bedenken zoals het werken met hagelnetten,” sluit Van Sijll af.

Ook lid worden?

Meer dan 100 leden zijn aangesloten bij Veiling Zaltbommel!