Inloggen Kosmos

Kosmos

Dutch Berries

Een van de grootste aardbeienkassen van Europa

In het centraal en rustig gelegen Zuilichem bevindt zich Dutch Berries. Met een teelt van maar liefst 34 hectare, waarvan 24 hectare kas, is het een van de grootste aardbeienkassen van Europa. Hier wordt hét aanbod van Nederlandse aardbeien geteeld op schaal, zodat jaarrond supermarkten en consumenten genieten van de Nederlandse aardbei. Directeur Boudewijn van der Wal vertelt graag gepassioneerd over aardbeien en natuurlijk hoe zij met duurzaamheid omgaan: ‘Het is ons doel om lekkere aardbeien te telen in grote volumes. Kwaliteit, volume en marktgerichtheid onderscheiden ons van andere bedrijven.”

Boudewijn van der Wal
Dutch Berries
  • Oppervlakte: 34 hectare (waarvan 24 hectare kas)
  • 6 verschillende rassoorten
  • Jaarlijkse afzet: 3,1 miljoen kilo aardbeien
  • 156 miljoen aardbeien per jaar geplukt
  • 1400 zonnepanelen met een jaarlijkse opbrengst van 450.000 kwh

Veiling Zaltbommel werkt voor mij transparant en benaderbaar.

De start van de teelt

Eigenaar Gijbert Kreling kocht in 2004 al de boerderij die een oppervlakte had van 37 hectare. Destijds met de intentie om hier chrysanten te gaan telen. Het plan veranderde echter en na de nodige bestemmingswijziging startte de bouw van de aardbeienkas. In slechts 20 weken tijd werd het project gerealiseerd. Het resultaat van een nauwe samenwerking van verschillende partijen, waaronder Veiling Zaltbommel. “In de koelcel lagen destijds 2,2 miljoen aardbeienplanten te wachten. Het natte voorjaar in combinatie met de zeer warme zomer maakten de uitdaging nog groter. De eerste aardbeien kleurden echter goed en daarmee was het doel behaald,” vertelt Van der Wal. Boudewijn, voorheen ook werkzaam binnen de Veiling Zaltbommel, kent de groente en fruitsector als geen ander en de keuze voor Veiling Zaltbommel als afnemer was voor hem nog altijd de meest vanzelfsprekende. Transparant en benaderbaar.

Telen met respect voor de natuur

“Het hele jaar rond plukken we hier aardbeien. Soms met wel 240 medewerkers wordt er geplukt en verpakt. Aardbeien behoren tot het zachtfruit, een delicate vrucht die met voorzichtigheid geoogst moet worden. Tot het moment dat de aardbeien bij de consument komen, zijn ze slechts 1 keer aangeraakt. Hierdoor zijn de aardbeien langer houdbaar,” licht Van Der Wal toe.

Maar niet alleen de oogst is van invloed op de kwaliteit. Om  schadelijke insecten te bestrijden op een milieuvriendelijke manier worden bepaalde beestjes ingezet die deze schadelijke insecten opeten. Ook bijen en hommels worden ingezet om de bloemen van de aardbeien te bestuiven.

Dutch Berries en Veiling Zaltbommel

Veiling Zaltbommel is gespecialiseerd in de afzet van zachtfruit. Boudewijn van der Wal heeft een nauwe relatie met Veiling Zaltbommel. Niet alleen in de verhouding van teler tot afnemer, maar des te meer de emotie die hij heeft met de veiling. Maar liefst 25 jaar lang was Boudewijn werkzaam bij Veiling Zaltbommel. “Ik weet als geen ander dat er met passie voor telers gewerkt wordt. Ook nu ik aan de telerszijde sta ervaar ik dezelfde betrokkenheid, maar zeker ook de transparantie die altijd bij de veiling centraal hebben gestaan,” vertelt Van der Wal.

Ook lid worden?

Meer dan 100 leden zijn aangesloten bij Veiling Zaltbommel!