Inloggen Kosmos

Kosmos

Twan van Heel

Met passie telen sinds 2000

Op slechts een steenworpafstand van Veiling Zaltbommel is de aardbeienkwekerij van Twan van Heel gevestigd. Hier teelt hij sinds 2000 met passie de zomerkoninkjes en dát kun je proeven.

Twan van Heel

In de glazenkas van 5000 m2 en op stellingen in een tunnel met plastic overkapping van 2900 m2, wordt het goed houdbare en productieve ras Elsanta geteeld. “Zelf kom ik niet uit een tuindersfamilie, maar mijn vrouw wel. Mijn vrouw en twee dochters werken mee in de drukkere periodes en we hebben seizoensmedewerkers die ons ondersteunen tijdens de pluk,” vertelt Van Heel.

Een andere manier van telen

“Het verschil tussen de buitenteelt en de kasteelt is dat je in de kas veel meer van één plant plukt. De vruchten zijn minder gevoelig voor de wisselende weersomstandigheden. Door de combinatie van binnen en buiten ontstaat er een goede oogstspreiding, zodat bijna het hele jaar aardbeien geplukt kunnen worden,” vertelt Van Heel. Het oogsten vindt gespreid plaats, vanaf 10 april tot en met begin januari. Van Heel kiest voor twee keer oogsten van dezelfde plant wat ongeveer 800 gram per plant oplevert in het voorjaar en 400 gram in het najaar.

Groeien tot volwaardige plant

“Een collega-kweker stekt onze aardbeienplanten op een trayveld. Half december is de plant voldoende gegroeid om opgerooid te worden en worden dan verpakt om de koelcel in te gaan. Voor een goede productie moeten de planten minimaal 4 weken winterrust gehad hebben.” Van Heel plant de planten in de kas in augustus, zodat er van oktober tot januari geoogst kan worden. De planten worden dan afgeknipt en de doorteelt van de tweede oogstperiode begint eind februari.

Ze komen uit alle hoeken van de wereld, zelfs uit Japan zijn ze al eens hier geweest

Bezoek van over de grens

Regelmatig krijgt Van Heel het verzoek vanuit het buitenland om op bezoek te mogen komen bij zijn bedrijf. “Ze komen uit alle hoeken van de wereld, zelfs uit Japan zijn ze al eens hier geweest,” vertelt Van Heel. De Nederlandse tuinbouw staat hoog aangeschreven als het gaat om kennis en ervaring.

De mooiste periode in het jaar is het voorjaar voor Van Heel. “Het is dan druk, er wordt hard gewerkt in de kas en de eerste planten mogen naar buiten. Je zit dan ook vol energie!” Het telen van aardbeien is een topsport, waarbij je altijd moet zoeken naar de kansen te optimaliseren wat betreft opbrengst, spreiding en vooral kwaliteit. Goede kwaliteit blijft altijd voorop staan, als ze goed smaken dan wordt de rest door de markt bepaald, voor de klok bij Veiling Zaltbommel.

Ook lid worden?

Meer dan 100 leden zijn aangesloten bij Veiling Zaltbommel!