Inloggen Kosmos

Kosmos

Frank Wilting

Kwaliteit sinds 1996

In Loo, een klein plaatsje in het tuinbouwgebied “De Liemers” (Gelderland), vlakbij de Duitse grens is de kwekerij gevestigd van Frank Wilting en zijn vrouw. Sinds 1996 werken zij samen en beschikken ze over 1,1 hectare kas en huren daar elk seizoen nog 0,7 hectare kas bij voor de bladgewassen.

Frank Wilting

Kwaliteit en kleinschaligheid staat bij ons voorop.

Nichemarkt

Sinds een paar jaar richt Wilting zich met zijn teeltbedrijf volledig op de nichemarkt. Hij verbouwt kasbonen, raapstelen, komkommers, andijvie, frambozen en aardbeien. “Ik had het gevoel dat ik niet gelukkig zou worden van veel personeel en 5 of 10 hectare kas. Ik werk namelijk zelf graag mee en vind het prettig als je een band hebt met de mensen waarmee je samenwerkt. Wel realiseerden we ons tegelijkertijd dat er met deze beperkte oppervlakte geen overlevingskansen voor ons waren in de bulkteelten.”

Exclusieve producten

“In de nichemarkt liggen voor ons de kansen. Wij willen graag een kwaliteitsproduct telen en ook het telen van meerdere producten spreekt ons erg aan. Het werkt ook erg prettig dat Veiling Zaltbommel in staat is om een specifieke groep afnemers te vinden voor ons. We letten heel erg op kwaliteit en presentatie, en proberen met exclusieve producten voor de klok te komen zoals bonen en frambozen. Die kwaliteit en kleinschaligheid staat bij ons voorop.”

De spanning van de klok

Wilting is sinds 2003 lid bij Veiling Zaltbommel. Hij koos voor een overstap naar Zaltbommel, omdat de lijnen kort zijn en er transparantie is. “Ik kan bellen en krijg altijd wel iemand aan de lijn die me gelijk kan helpen. Dat waardeer enorm,” vertelt Wilting. De mix tussen bemiddeling en de klok is voor Wilting ideaal: “Het biedt enerzijds de zekerheid van de verkoop via bemiddeling, maar ik hou ook van de spanning die de klok brengt. Wat is mijn product waard voor de markt? Ik vind de klok nog steeds het meest eerlijke verkoopsysteem ondanks dat de markt daar soms anders over denkt,” licht Wilting toe.

Stiekem een echt familiebedrijf

Wilting is een echt dorpsmens en hij is dan ook erg betrokken bij het verenigingsleven. “Ik vind mijn werk hartstikke leuk, maar ik hou er ook van als je even aan iets anders kunt denken. Na een potje tennis spreek je weer even iemand die iets heel anders doet dan jij. Zo’n visie of een idee kan je altijd weer voor je dagelijkse werkzaamheden gebruiken.” Zijn vrouw regelt al het personeel in de drukke periodes, hijzelf organiseert de teelt en sinds een tijdje doet zijn dochter de loonadministratie. Heel stiekem is het een echt familiebedrijf en dat vindt hij toch heel prettig. “Mijn broer heeft gewoon een baan, maar die kunnen we altijd bellen als we hulp nodig hebben.”

Wilting doet graag mee aan projecten als “Kom in de Kas” en er is regelmatig bezoek van basisscholen uit de omgeving. “Elke keer is dat weer een belevenis en het voelt goed om het telen te delen met mensen, zodat zij zich bewuster worden van de totstandkoming van alle gewassen. Je kunt ze op deze dagen goed tonen hoe een gewas hoort te zijn. Ook krijgen zij door deze bezoekjes een goed beeld van de passie van een teler voor zijn vak.”

Ook lid worden?

Meer dan 100 leden zijn aangesloten bij Veiling Zaltbommel!