De broers van Dam
In het Noord Brabantse Sint Michielsgestel is de tuinderij te vinden van de broers Piet Hein en Paul van Dam. Hier wordt, binnen de grenzen van de Meierij van ’s-Hertogenbosch, op een oppervlakte van 50 hectare het hele jaar door vollegrondsgroenten geteeld, met name bospeen en prei. Al sinds 1998 brengen zij hun oogst onder bij Veiling Zaltbommel. Met passie werken zij elke dag in het bedrijf, elk op hun eigen manier, maar altijd met zin.
Elke dag gaan wij met veel passie te werk!
Van een kleine kas tot volwaardige teler
De ouders van de broers van Dam zijn het bedrijf in ‘77/’78 gestart. “Mijn opa en oma hadden een klein boerderijtje in die tijd, maar met 6 broers en zussen kreeg mijn vader het stukje grond tegenover het huis niet voor niks, ” vertelt Piet Hein. Uiteindelijk begon hij op diezelfde plek met 4 hectare. Met een paar jaar werkervaring bij andere tuinders startte hij met een kleine kas, waar van alles in werd geteeld. Van tomaten tot bonen, maar ook spinazie, bloemen en plantmateriaal. Na enkele jaren bleek dat de glastuinbouw geen toekomst voor hem had en het geld beter geïnvesteerd kon worden in een extra 40 hectare grond (in de loop der jaren is dat uitgegroeid tot 40 ha, niet van de ene op de andere dag uiteraard). “Veertig jaar geleden kende men alleen maar vollegrondsgroenten. Prei was toen een echt winterproduct, en de bospeen voor de zomer,” vertelt Piet Hein.
Groeien binnen een familiebedrijf
“In 2000/2002 studeerden mijn broer Paul en ik beide af. Paul van de MAS in Breda en ikzelf rondde de HAS af. Aangezien Paul vrij jong was was (en op het bedrijf niet meteen plek was voor allebei) om al in het bedrijf te gaan werken, koos hij ervoor om nog een specialistische, technische opleiding te volgen in Apeldoorn. Hij is meer de technische man van ons. Ik heb de theorie gehad en verzorg zodoende meer de planning, personeelsadministratie en certificeringen binnen het bedrijf,” licht Piet Hein toe.
Tijdens hun studie liepen ze elk stage bij een teler. Piet Hein bij een bloemkoolteler, Paul bij een aspergeteler. De broers waren gemotiveerd om die producten ook bij het bedrijf van hun vader te gaan telen. Dit bleek helaas toch lastiger. Bij de teelt van asperges duurt het vrij lang voordat de kosten eruit gehaald worden. “Na 1 teelt zijn we ermee gestopt. Hetzelfde voor de bloemkoolteelt, wat toch arbeidsintensiever bleek dan gedacht,” vertelt Van Dam.
Al sinds 1998 lid
In het najaar begint de puzzel om de 50 hectare zo efficiënt mogelijk in te delen. Naast de prei en de bospeen staan er ook nog aardappelen, mais en groenbemesters op het land. De producten prei en bospeen zijn de echte versproducten die via Veiling Zaltbommel verkocht worden. “Al sinds 1998 zitten we bij Veiling Zaltbommel en dat bevalt ons prima. Voorheen zaten we bij een grotere veiling waar we wat transparantie en persoonlijkheid miste. Bij Veiling Zaltbommel is het voor ons duidelijk, de prijs is goed en ik weet zeker dat op woensdagen de rekeningen betaald zijn. Daarnaast is het fijn dat de Veiling Zaltbommel een breed assortiment heeft waardoor ons product ook nog wel eens gebundeld kan worden. Ze zijn persoonlijk en transparant, dat is gewoon prettig.”
Volop kansen
Over de toekomst is van Dam verdeeld. “Enerzijds zie ik de toekomst positief, er is tenslotte meer interesse voor groen en er zijn meer mensen die moeten eten. Er vallen meer bedrijven af aangezien ze geen opvolging hebben. Er zijn volop kansen. Alleen staan de prijzen vaak onder druk en wordt het steeds lastiger om personeel te krijgen. Daarbij zorgt de klimaatverandering ook voor steeds grotere risico’s. Het afgelopen jaar kregen we een keer 100 mm regen, dat zie je een paar weken later ook terug in de gewassen en de kosten stijgen ondertussen ook gigantisch. Uitdagingen voor ons, maar waarschijnlijk voor iedereen,” sluit Piet Hein af.