Rijke historie
Het bedrijf van Arnold Dorrestijn kent een rijke historie in Tiel. Al sinds eind 1800 waren zijn voorvaderen hier actief in het bedrijven van akkerbouw, fruitteelt en veehouderij. Het was samen met zijn vader dat ze de overstap maakte naar alleen fruitteelt en vandaag de dag staat het bedrijf bekend om de teelt van appels en peren.
“De vader van mijn opa is al eind 1800 gestart. Destijds een gemengd bedrijf met akkerbouw, fruit en vee, mijn vader koos voor de fruitteelt en uiteindelijk heb ik het bedrijf in 2003 overgenomen,” vertelt Dorrestijn. Het bedrijf omvat 15 hectare waarvan 10 hectare beplant is met appels (Wellant en Elstar) en 5 hectare met peren (Gieser Wildeman en Conference). Samen met zijn vrouw werd het bedrijf in 2013 een VOF, met losse medewerkers in het plukseizoen. September en de eerste helft van oktober is de pluktijd, maar gedurende het rest van het jaar bestaan de activiteiten uit snoeiwerk, vruchtdunning, maar ook gewasbescherming, en beregenen tegen de nachtvorst. “Hardfruit is zeer gevoelig voor hagel. De kwaliteit gaat dan omlaag wat ook ten koste gaat van de prijs,” vertelt Dorrestijn.
Ik vind het een prettige samenwerking: korte lijnen, transparantie en duidelijke prijsinformatie en advies
Goede prijs
Dorrestijn is al sinds 2009 lid bij de Veiling Zaltbommel. “Ik kwam in contact met de Veiling Zaltbommel, omdat zij de Wellant verkochten destijds. Ik vind het een prettige samenwerking: korte lijnen, transparantie en duidelijke prijsinformatie en advies. De prijs van hardfruit wordt voor een groot deel bepaald door de oogstverwachtingen. Zij hebben goed zicht hierop en adviseren hierin om een goede prijs te behalen,” vervolgt Dorrestijn.
Betrokken in de branche
De oogst wordt hoofdzakelijk op hout via bemiddeling verkocht. “Hardfruit wordt voor 80-90% aan de supermarkt verkocht. In Nederland wordt er minder voor de klok verkocht. De verpakkingen zijn ook vrij specifiek. Daarom verkopen wij onze appels en peren ook op het hout. Een sorteerbedrijf verzorgt dan de verpakking,” vertelt Dorrestijn. Naast zijn bedrijf vervult Arnold ook de rol van secretaris binnen het bestuur van de Veiling Zaltbommel. Een rol waar hij zijn betrokkenheid in de branche kwijt kan. “De laatste jaren is er veel veranderd en er zijn veel ontwikkelingen die er aan komen. Er wordt gewerkt om middels de digitale klok te verkopen. Het is noodzakelijk om die stap te maken, maar tegelijkertijd ook een uitdaging om de kwaliteit te waarborgen.”
Inspiratie van over de grens
Dorrestijn bezoekt regelmatig een beurs in het buitenland om nieuwe inspiratie op te doen voor zijn eigen organisatie, maar is ook lid van Fruittelers Studieclub Zoelen en omstreken. “Regelmatig worden er uitstapjes georganiseerd naar bedrijven in het buitenland. In Hongarije, Polen en Servië zie je bedrijven van 100 hectare opgericht worden, dat is fascinerend om te zien,” vertelt Dorrestijn. Zijn eigen strategie richt zich niet zozeer op groei, maar meer op investeringen om het werk te vergemakkelijken. “Eigen kisten en koelingen, maar we willen ook een stap maken in automatisering. Er zijn nieuwe technieken in ontwikkeling, het werken met een plukrobot, maar ook het in kaart brengen van de teelt om bestrijding en bemesting beter af te stemmen,” sluit Dorrestijn af.