Inloggen Kosmos

Kosmos

Maarten van Hoof

Maarten van Hoof

Het Brabantse dorp Olland is voor aspergeteler Maarten van Hoof bekende grond. Met iets meer dan 1000 inwoners kent vrijwel iedereen elkaar hier en Maarten is dan ook geen vreemde. Moeder Annie startte hier op 1 hectare met de teelt van wat ze natuurlijk “het witte goud” noemen. Ondertussen hebben Maarten en zijn vrouw Malou het overgenomen en uitgebreid met een assortiment zacht fruit. Samen met hun 4 jonge kinderen, die ook regelmatig op het bedrijf te vinden zijn, wordt hier elke dag, het hele jaarrond, met passie geteeld!

Maarten van Hoof

Maarten had geen ambitie om dit over te nemen en ging de hoveniersopleiding volgen. “De studie was niet wat ik ervan verwachtte. Tijdens een snuffelstage bij de zachtfruitkwekerij van René Simons maakte ik kennis met de teelt van zacht fruit. Dat vond ik gelijk interessant”, vertelt Maarten. In 2004 ging hij met zijn moeder in maatschap en werd de teelt al snel uitgebreid met frambozen en later blauwe en rode bessen. “Ik wilde een jaarrond bedrijf creëren. De eerste jaren betekende dit dat ik er nog diverse bijverdiensten naast had zoals tegelzetten maar ik heb ook een tijdje in de horeca gewerkt, ” licht Van Hoof toe. Zijn vrouw Malou, destijds werkzaam als docent in het basisonderwijs, kwam kort voordat hun 2e kindje geboren werd, in 2017 volledig in het bedrijf. Met de hulp van een vaste werknemer, die hen ondersteunt in de teeltbegeleiding, runnen ze tegenwoordig het bedrijf.

De hectare waarop moeder Annie destijds startte, is ondertussen uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 15 hectare aan eigen teelt, 25 hectare aan pachtgronden en een boerderijwinkel. Een bedrijf waar ook een groot deel van de Ollandse samenleving bijspringt tijdens de hoogtijdagen in het seizoen. De pachtgronden heeft Maarten voor 10 jaar, dan wisselt hij ze weer in. “Asperges kunnen maar 10 jaar op dezelfde grond geteeld worden. Daarna is de grond 25 jaar enkel nog bruikbaar voor andere gewassen, niet meer voor asperges. De asperge heeft een natuurlijke bodemschimmel die zich op de schil bevindt. Deze schimmel wordt afgegeven aan de bodem, na 10 jaar is de hoeveelheid aan schimmel teveel voor een jonge aspergeplant om daar goed op te kunnen groeien,” vertelt Maarten.

Innovatief dak

Van Hoof heeft naast de asperges ook 15 hectare aan frambozen, blauwe en rode bessen. De 9 hectare aan frambozen bevindt zich ondertussen onder een lichtdoorlatend dak van zonnepanelen. De eerste resultaten zullen in de zomer van 2024 zichtbaar zijn. “Voorheen maakten we gebruik van folie over de frambozen, de zonnepanelen zorgen er nu voor dat er meer rust is op mijn bedrijf en het minder gevoelig is voor verschillende extreme weersomstandigheden. Zo hoef ik me bijvoorbeeld niet druk te maken over stormschade. De zonnepanelen zorgen voor minder CO2-uitstoot, maar ik vermijd zelf de term duurzaam. Ik zeg vaak het is niet bio, maar wel logisch,” vertelt Van Hoof.

Bij Veiling Zaltbommel is voor mij de prijsvorming transparant

Transparante prijsvorming

in 2018 werd Maarten lid van Veiling Zaltbommel en ondertussen maakt hij alweer 4 jaar deel uit van het bestuur. “De teler staat centraal bij Veiling Zaltbommel. Dat merk je als teler zelf, maar binnen het bestuur zie je dit ook terug. Elke beslissing die gemaakt wordt, wordt gemaakt met het belang van de teler in het achterhoofd,” licht Maarten toe. De overstap naar Zaltbommel werd gemaakt om meer invloed te krijgen op mijn eigen product.“ De eerdere coöperatie waar ik bij zat was enorm gegroeid. Dat leidde ertoe dat ik door een gemis aan korte lijntjes en transparantie, niet meer met een goed gevoel kon toestemmen in verschillende vraagstukken. Veiling Zaltbommel had een beperkt assortiment groente, maar dit is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Hier is voor mij de prijsvorming transparant en kan ik met hen in overleg om betere resultaten te halen,” vertelt Van Hoof.

Kwaliteit is een ander speerpunt van Veiling Zaltbommel waar ook de asperge van Van Hoof op aansluit. “We hebben al 2 keer de prijs voor lekkerste asperge van Brabant gewonnen. Waar het precies aan ligt kan ik niet zeggen, maar we zullen wel iets goed doen. Een goede basis voor het perceel is natuurlijk essentieel en wij hebben onze logistiek goed op orde waardoor we de kwaliteit kunnen waarborgen,” sluit Van Hoof af.

Ook lid worden?

Meer dan 100 leden zijn aangesloten bij Veiling Zaltbommel!